Modul 6: Bawa Bisnes Ke Tahap Lebih Besar

Bagi bisnes yang sudah besar, mengembangkan bisnes adalah perkara yang sukar.

Tetapi membesarkan bisnes kecil kepada besar tidaklah sesukar itu.

Setelah bisnes kita berjalan, buat perubahan sedikit demi sedikit yang memberikan kesan langsung kepada keuntungan bisnes. Jangan buat bisnes seperti orang yang mahu menang ‘jackpot’ yang mahu untung besar dengan satu tembakan.

Jangan berhenti ubahsuai dan cuba perkara baru

Kebanyakan bisnes kecil mengambil sedikit masa untuk dapatkan hasil dan ‘traction.’ Seperti kapal terbang, apabila sayap sudah ada ‘traction’ dengan udara barulah ia boleh ‘take-off.’ Tayar ‘slick’ pada kereta lumba perlu mencapai suhu tertentu untuk dapatkan ‘traction.’ Setelah itu, barulah ia boleh memecut dengan laju.

Kuncinya adalah pada jangan berhenti mencari perubahan-perubahan kecil yang kita boleh lakukan yang boleh memberikan impak besar kepada bisnes. Adalah biasa berlaku dalam bisnes untuk kita jumpa beberapa perubahan kecil yang memberikan impak tinggi pada jualan. Ataupun perubahan kecil itu akan menjimatkan banyak kos.

Katakan kita berjaya meningkatkan conversion daripada 5% kepada 7%. Walaupun peningkatan hanya 2%, tetapi duit yang masuk banyak bezanya.

Jika kita menjual secara online atau di laman web, cuba lakukan perubahan kepada perkara-perkara berikut:

 1. Cuba berbagai cara untuk tingkatkan trafik ke laman web.
 2. Perhatikan betul-betul ‘conversion rate’ dan terus uji cara lain untuk tingkatkan connversion rate.
 3. Cuba tingkat ‘average sales revenue per order’ dengan menawarkan produk-produk upsell, cross sell, dan follow-on sales.
 4. Cipta cara-cara baru untuk jual lebih banyak kepada pelanggan sedia ada.

Ada usahawan kecil yang saya kenal memperuntukkan masa 30 minit sehari untuk belajar dan mencuba perkara baru.

Di antara taktik-taktik lain yang pernah dibuat adalah:

 • Highlight’ pelanggan kita yang terbaik – tunjukkan kepada tribe kita apa pelanggan ini buat dengan produk kita.
 • Galakkan pelanggan kita untuk syorkan produk kepada orang lain – berikan insentif dan komisen.
 • Berikan jaminan pulangan wang semula – buang risiko untuk pelanggan membeli.
 • Atau jangan berikan jaminan wang kembali – beritahu produk kita cukup bagus dan pastinya tidak mengecewakan.
 • Jika kita tawarkan servis, cuba cipta produk darinya – sebaliknya jika kita jual produk, cuba tawarkan servis berdasarkan produk itu. Ada sesetengah restoran yang tawarkan kelas memasak untuk menu-menu yang mereka jual di restoran. Ada usahawan produk kosmetik menawarkan khidmat rundingan imej.
 • Naikkan harga dan kualiti servis dari masa ke masa. Ukur harga berdasarkan kualiti yang kita beri, bukan kos.
 • Sentiasa bercakap-cakap mengenai apa yang sedang kita lakukan sekarang di media sosial – dan pastikan kita sentiasa lakukan perkara yang menarik.
 • Sentiasa mengintai benda baru yang kita boleh jual dan pasaran baru yang kita belum masuk.

Dengan berfikir dan membuat pilihan yang betul, kita boleh besarkan bisnes tanpa menambah bebanan kerja. Ini membolehkan bisnes membesar tanpa perlu tambah pekerja yang ramai.

Rekrut orang lain

Kita mungkin akan dapat pelanggan yang ramai yang kita tidak mampu untuk melayan mereka. Kita mungkin ada beberapa projek yang kita tidak mampu untuk jalankan serentak.

Ini adalah petanda bisnes kita sedang berkembang lebih dari kemampuan yang kita ada.

 

 1. Outsource fungsi yang tidak kritikal – kita boleh bayar kepada organisasi-organisasi luar untuk selesaikan kerja yang banyak memakan masa kita. Contohnya kita boleh berikan urusan untuk ‘handling and shipping’ kepada syarikat lain untuk uruskannya. Kita perlu fokus kepada perkara-perkara yang lebih penting seperti mencari peluang-peluang baru untuk besarkan bisnes. Kita juga boleh bayar kepada syarikat lain untuk uruskan rekod kewangan dengan bayaran bulanan ratusan ringgit sahaja. Kita tidak perlu habiskan masa untuk jadi kerani.
 2. Rekrut agen – bayar komisen kepada orang-orang yang pandai pemasaran dan jualan. Peranan agen juga adalah untuk kita tembusi pasaran yang kita tidak dapat capai. Contoh: jika kita buat bisnes online, pastinya kita tidak dapat capai kawasan pedalaman. Lantik agen-agen yang boleh menjual di kawasan pedalaman.
 3. Tubuhkan rakan strategik – bina hubungan dengan orang dan syarikat yang kita boleh menumpang sumber dan kemahiran yang mereka ada. Kita tidak ada kemahiran tertentu yang ada pada mereka. Mereka juga tidak ada kemahiran yang kita ada. Buat ‘agreement’ pada perkara-perkara berikut:
  • Bagaimana pembahagian pendapatan dan keuntungan.
  • Apa tugas kita dan apa tugas mereka.
  • Apakah maklumat-maklumat yang akan dikongsikan bersama.
  • Siapa yang akan uruskan pemasaran. Kita, mereka atau kedua-dua sekali.
  • Sampai bilakah agreement ini terguna pakai atau bilakah tarikh luput agreement ini.

Outsource kerja, lantik agen, dan membentuk rakan strategik adalah beberapa cara untuk kita klon diri kita sendiri. Ini akan membolehkan bisnes kita membesar dengan ‘steady.’

Secara fizikal, kita tidak boleh berada di dua tempat dalam satu masa. Tetapi dengan cara ini, kita boleh berada di ribuan tempat dalam satu masa.

Besarkan bisnes atau kekal dengan saiz sekarang

Bisnes kita akan membesar. Kita mesti tentukan saiz mana yang kita mahu. Ada 3 pilihan yang kita boleh buat.

 1. Kekal dengan saiz biasa – kekalkan saiz bisnes yang kecil. Kita bisnes secara solo, kekal sahaja secara solo. Kita mungkin tidak mahu jadi sibuk untuk membesarkan bisnes.
 2. Besarkan bisnes – bayar pekerja dan sebagainya. Ambil apa sahaja peluang yang membolehkan bisnes kita membesar. Kita boleh besarkan bisnes kita sehingga menjadi syarikat korporat besar.
 3. Besarkan bisnes dengan komitmen peribadi yang kecil – kita besarkan bisnes tetapi kita pastikan kerja peribadi kita dalam syarikat adalah kecil untuk dapatkan kebebasan masa kita sendiri.

Kita mungkin mulakan bisnes kecil adalah untuk capai kebebasan. Kebebasan mempunyai takrif yang berbeza bagi setiap orang. Cukup duit untuk pergi ke mana sahaja adalah kebebasan bagi setengah orang. Ada sebuah syarikat korporat besar adalah kebebasan bagi setengah orang yang lain.

Ada orang mulakan bisnes sebab mahu buat duit banyak. Mereka mungkin akan membesarkan bisnes seboleh mungkin.

Ada orang buat bisnes untuk membawa nilai baru kepada masyarakat.

Walau apa pun pilihan kita, pastikan kita tidak menjadi pekerja (hamba) kepada bisnes kita. Apabila berbisnes, mudah untuk kita leka dengan menyerahkan seluruh jiwa dan raga kita kepada bisnes tersebut.